Kominek – tradycyjne i nowoczesne techniki rozpalania

0
189

Właściwy sposób rozpalania w kominku to nie tylko ekologia. Dzięki niemu w twoim portfelu zostanie dużo więcej pieniędzy, a w domu będzie zawsze ciepło i przyjemnie. W tym poradniku podpowiadamy jak to zrobić.

Szczelne okna wróg kominka

Ważnym czynnikiem w procesie rozpalania jest szczelność budynku. Jeżeli masz dobrej jakości okna o wysokim stopniu szczelności, to spowodowanie ciągu kominowego będzie bardzo trudne. Aby ułatwić sobie proces rozpalania w kominku, warto otworzyć okno. Dzięki temu uruchomimy ciąg kominowy. Cieplejsze powietrze z pomieszczenia dostanie się do kominka i pomoże wypchnąć zalegający czop wychłodzonego powietrza. Po kilku minutach od rozpalenia, okno możesz zamknąć.

W swoim kominku opalasz różnymi gatunkami drzewa. Od czasu do czasu warto kominek przepalić drzewem osikowym. Drewno osikowe spala się szybko i wytwarza wysoką temperaturę. Świetnie nadaje się do wypalania zalegającej sadzy w kominku i kominie. Nawet regularne wypalanie sadzy tym sposobem nie zwalnia cię od regularnych wizyt kominiarza. Nawet najlepszy kominek i system kominowy, jeśli jest zabrudzony, to nie spełnia swoich funkcji i dodatkowo stwarza zagrożenie.

Tradycyjny sposób rozpalania – mało efektywny i nieekonomiczny 

Powszechny sposób rozpalania w kominku i piecu to zrobienie łatwopalnego stosu. Jest to tak zwany sposób rozpalania od dołu. Zbudowany jest ona z dużej ilości papieru i drobnego drewna. Wierzch stosu okładany jest grubym drewnem i dopiero podpalany. Sposób ten powoduje bardzo nieefektywne spalanie z dużą ilością dymu.

Musisz pamiętać, że aby drzewo podpalić, to trzeba je w pierwszej kolejności podgrzać do temperatury około 200 stopni C. Po uzyskaniu tej temperatury wytwarzają się gazy, które w dalszym ciągu podnoszą temperaturę. Przy temperaturze około 400 stopni C drzewo zamienia się w węgiel drzewny, który podczas spalania wytwarza temperaturę od 500 do nawet 800 stopni C i to jest docelowa, optymalna temperatura spalania. Paląc sposobem od dołu, osiągamy zbyt niską temperaturę i tworzą się duże ilości smogu i sadzy. Jest to sposób nie tylko nieekonomiczny, ale również mało ekologiczny i powodujący duże zabrudzenia.

Rozpalanie od góry – sposób na zaoszczędzenie pieniędzy

Przeciwieństwem tradycyjnego rozpalania w formie stosu jest rozpalanie metodą od góry. W tej technice na dnie układasz grube kawałki drewna. Na nich mniejsze, a na samej górze drobne szczapki. W tym sposobie do rozpalenie nie używasz w ogóle papieru, a płomień rozpalasz na szczycie. Całość będzie paliła się dłużej, ale wszystko zostanie spalone i odda energię cieplną. Dotykowo paląc tym sposobem otrzymasz mniej popiołu, sadzy i dymu.

Więcej na temat kominków, systemów kominowych i różnych metod ogrzewania budynku można przeczytać na https://www.schiedel.com/pl/kominy-krakow/